Special — 17 martie 2014
Un studiu NASA anunţă sfârşitul civilizaţiei

Sfarsitul civilizatiei moderne este aproape, potrivit unui studiu NASA. Autorii acestuia arata ca un colaps industrial va afecta populatia in cateva decenii din cauza instabilitatii economice si a consumului accelerat al resurselor planetei.

Matematicienii de la NASA au folosit modele teoretice pentru a face previziuni cu privire la dezvoltarea industriala a lumii si au descoperit ca civilizatia moderna isi va incheia ciclul de existenta in mai putin de un secol, potrivit The Independent.

„Procesul de crestere urmata de colaps este de fapt un ciclu care se repeta de-a lungul istoriei”, a explicat matematicianul Safa Motesharri. Acesta a condus cercetarea finantata de NASA impreuna cu experti in stiintele naturale si sociale. Studiul a fost publicat in revista Ecological Economics.

Razboi pe resurse intre saraci si bogati

Studiul evoca sfarsitul Imperiilor Mongol, Roman si Gupta, care arata ca civilizatii sofisticate pot fi distruse din cauza clivajelor din societate.

Cercetatorii au analizat cativa factori care stau la baza colapsului, cum ar fi cresterea populatiei si schimbarile climatice. Aceste cauze, combinate cu un consum excesiv de resurse si o stratificare economica intre bogati si saraci, pot duce la sfarsitul civilizatiei respective.

Stephen Hawking prezice sfarsitul vietii pe Pamant

Oamenii de stiinta spun ca diferenta prea mare dintre saraci si bogati, care consuma prea mult din resursele planetei, poate duce la infometare in randul maselor. Acest lucru poate fi evitat prin aplicarea unui sistem de distributie echitabila, prin care consumul pe cap de locuitor sa fie redus la un nivel sustenabil.

Avertismentul de colaps din partea NASA nu este primul semnal de alarma cu privire la un posibil sfarsit al civilizatiei. Anul trecut, fizicianul englez Stephen Hawking a facut o lista a evenimentelor care au un impact devastator asupra lumii. rompress.info

Related Articles

Share

About Author

admin

(0) Readers Comments

Comments are closed.