Lume — 30 noiembrie 2017
Scenă șocantă la Tribunalul Penal Internaţional

Slobodan Praljak, fost comandant al forţelor militare croato-bosniace în războiul din perioada 1992-1995, a decedat după ce a luat otravă în timpul citirii sentinţei în sala Tribunalului Penal Internaţional.

Praljak a băut otravă dintr-o sticluţă şi a strigat „Nu sunt criminal de război!” în momentul în care Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie a confirmat în apel sentinţa de 20 de ani de închisoare stabilită în instanţa inferioară.

Slobodan Praljak, în vârstă de 72 de ani, a decedat la spital.

Nu este clar cum a reuşit condamnatul aflat în detenţie să obţină otrava şi să intre cu ea în sala procesului de la TPI.

Tribunalul Penal Internaţional a decis ca sala în care a avut loc incidentul să fie izolată, fiind considerată „scena unei fapte penale”.

Preşedintele Croaţiei, Kolinda Grabar Kitarovic, şi-a scurtat vizita oficială în Islanda din cauza incidentului. De asemenea, Guvernul de la Zagreb s-a reunit în şedinţă de urgenţă. Prim-ministrul croat Andrej Plenkovic a adresat miercuri „condoleanțe” familiei lui Slobodan Praljak

Cazul împotriva lui Praljak și a altor cinci acuzați a fost unul din cele mai ample și complexe judecate de TPI de la crearea sa, în 1993. Toți șase au fost găsiți vinovați în prima instanță de crime împotriva umanității și încălcarea legilor războiului și a Convențiilor de la Geneva și „rămân condamnați de crime numeroase și foarte grave”, a subliniat miercuri judecătorul Carmel Agius. rompress.info

Related Articles

Share

About Author

admin

(0) Readers Comments

Comments are closed.