Locale — 05 noiembrie 2015
Românii cer schimbarea totală a clasei politice

Cu o clasă politică paralizată şi cu zeci de mii de oameni în stradă cerând o schimbare totală a sistemului tarat de incompetenţă şi corupţie, planul lui Klaus Iohannis pentru detensionarea crizei politice şi sociale de la Bucureşti nu include predarea mandatului de premier unuia dintre liderii politici. Scenariul pe care şeful statului va merge la consultările de la Cotroceni va fi, potrivit unor surse politice, alegerile anticipate rapid, iar dacă acestea nu sunt agreate – PSD a anunţat că nu susţine un astfel de scenariu – desemnarea unui premier tehnocrat/independent cu mandat clar şi determinat, cel mai probabil, până la organizarea unui scrutin tot înainte de termen, preferabil odată cu localele de anul viitor. „Preşedintele ori îşi asigură acum 10 ani la Cotroceni, ori îşi va distruge şi acest mandat”, a comentat un lider politic dimensiunea negocierilor pe care şeful statului le pregăteşte cu partidele, în timp ce zeci de mii de români stau în stradă cerând schimbarea totală a actualului sistem politic. Astăzi, la consultările de la Cotroceni merg PSD, PNL şi UDMR, iar mâine UNPR şi minorităţile. Înaintea consultărilor, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a decis să cheme la consultările de la Cotroceni „societatea civilă şi strada”. „V-am văzut, v-am auzit, voi ţine cont de solicitările voastre . Am decis ca în continuarea consultărilor să consult, în premieră, societatea civilă, strada”, a spus preşedintele.

PSD se pregăteşte să meargă la Cotroceni cu propunerea ca postul lăsat vacant de Victor Ponta să fie ocupat de unul dintre liderii Grupului de la Cluj, Vasile Dâncu, şi unul dintre sfetnicii pe care Ponta, fostul şef al SRI, George Maior, sau Gabriel Oprea l-au avut de-a lungul timpului.

„PSD doreşte să rămână în continuare la guvernare pentru a duce în 2016 la capăt proiectele bune începute care au dat rezultate sociale foarte bune. Vrem să gestionăm guvernarea până la sfârşitul acestui an”, a declarat şeful PSD, Liviu Dragnea, insistând că actuala Coaliţie, la această oră este stabilă.

„Vom face o propunere care sperăm să fie acceptată de preşedinte, că preşedintele va desemna primul ministru care să strângă o majoritate în Parlament care să treacă Guvernul. Nu o să facem o propunere preşedintelui care să nu aibă o susţinere în Parlament, vom face o propunere care să dea garanţia preşedintelui că va avea susţinere în Parlament. Trebuie să gestionăm această situaţie cu mare responsabilitate şi cumpătare” a mai spus Dragnea.

UNPR intră în negocieri alături de PSD, chiar dacă Gabriel Oprea susţine că nu va mai face parte din niciun guvern. „UNPR-ul nu-şi schimbă cu nimic politica, rămâne un partid unit şi care se ţine de cuvânt. (…) Partidul va intra în negocieri pentru a face parte din viitoarea echipă guvernamentală”, a spus Oprea.

Nici Călin Popescu Tăriceanu nu se desparte de PSD. „Atâta vreme cât în Parlament există o majoritate să încercăm să ieşim din impas printr-o soluţie politică, care este negociată”, a a spus liderul ALDE, comentând că alegerile anticipate ar provoca instabilitate.

PNL: „Nu este altceva decât soluţia alegerilor anticipate”

Până acum cu Cătălin Predoiu asumat ca alternativă la Victor Ponta, liberalii revin la scenariu alegerilor anticipate, pe care îl vor susţine în faţa preşedinyelui Iohannis la consultările de la Cotroceni.

„PNL a înţeles foarte clar un lucru-că manifestarea de aseară la care au participat zecile de cetăţeni români este o manifestare împotriva neglijenţei, aroganţei şi corupţiei din administraţia publică centrală sau locală. Este categoric un avertisment puternic pe care cetăţenii din România îl dau clasei politice în ansamblul ei. Nu cred că este o surpriză pentru nimeni că, astăzi, PNL solicită alegeri anticipate. Solicităm asta încă din ianuarie 2015, de la începutul anului. (…) Credem că astăzi cel mai rezonabil lucru, cel mai echilibrat şi cel care vine în aşteparea societăţii civile nu este altceva decât soluţia alegerilor anticipate printr-un acord politic”, a delarat copreşedintele PNL Alina Gorghiu.

„Noi înţelegem ce îşi doresc românii. Românii îşi doresc să fie reprezentaţi de cei pe care doresc ei să îi voteze. Pentru că sunt nemulţumiţă de modul în care arată astăzi Parlamentul şi modul în care sunt reprezentaţi de forţele politice în Parlament. De aceea dorim alegeri anticipate”, a spus şi Vasile Blaga, copreşedinte al PNL.

UDMR ia în calcul orice variantă, mai puţin pe cea a PSD

UDMR este deschisă oricărei variante, mai puţin rămânerea la guvernare a actualei coaliţii. Kelemen Hunor a declarat că  variantele sunt un guvern minoritar al actualei opoziţii sau un guvern de tehnocraţi, nefiind exclusă nici declanşarea alegerilor anticipate.

Ce pregăteşte Iohannis

Partidele sunt aşteptate la Palatul Cotroceni la consultări începând de mâine. Într-o declaraţie de la Cotroceni, Klaus Iohannis nu s-a grăbit cu avansarea unei soluţii politice pentru acest moment, preferând să atragă atenţia asupra cererilor românilor care au ieşit în stradă. Aceasta a fost, de altfel, un prim semnal pentru consultări. Astfel, potrivit unor surse politice, preşedintele nu intenţionează să predea mandatul de premier unui politician.

În primă fază, susţin aceleaşi surse, Iohannis va încerca negocierea alegerilor anticipate, al căror calendar s-ar putea prelungi până înspre primăvară. În condiţiile în care aceast lucru nu va fi agreat, iar PSD a spus că nu va fi de acord deja, varianta a doua va fi desemnarea unui guvern condus de un tehnocrat, cu mandat clar, punctual. Următorul pas ar fi tot un scrutin anticipat, eventual cuplarea parlamentarelor cu localele.

O împingere a legislativelor către temen nu este în acest moment agreată de nimeni, partidele temându-se, potrivit aceloraşi surse, de apariţia unor formaţiuni radicale, dar şi a unui număr mare de independenţi care ar fragmenta scena politică, existând riscul unei majorităţi instabile.

„Indignarea românilor s-a transformat într-o revoltă autentică. Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă pentru a-şi arăta indignarea, revolta, nemulţumirea. Majoritatea, în Bucureşti, dar şi în multe alte oraşe, s-a ieşit în stradă şi trebuie să recunoaştem, manifestanţii au avut dreptate. Ei au solicitat lucruri de bun simţ, au solicitat demisiile celor vinovaţi, au solicitat răspunsuri, au solicitat clarificări. Aseară au avut loc, după părerea mea, cele mai potrivite manifestaţii de stradă pe care le-am văzut eu. Oamenii au ieşit, au protestat, au mers în diferite locuri, unde şi-au spus nemulţumirile, practic nu au fost incidente, nu au fost încăierări, nu au fost abordări nepotrivite, dar oamenii au arătat clar ce aşteaptă: schimbarea”, a prefaţat Iohannis consultările de la Cotroceni, precizând că „o simplă schimbare a guvernului nu rezolvă problemele României, nici măcar problemele clasei politice româneşti”.

„Eu sunt dispus să-mi asum aceste demersuri, care, în final, vor duce la un alt fel de politică în România, o politică pentru cetăţeni, o politică previzibilă şi transparentă”, a mai spus el.

Zeci de mii de oameni au ieşit şi marţi seară în stradă în Bucureşti şi în marile oraşe ale ţării, arătând că demisia lui Ponta nu e suficient, ci este nevoie de o schimbare profundă a clasei politice. rompress.info

Related Articles

Share

About Author

admin

(0) Readers Comments

Comments are closed.