Locale — 08 noiembrie 2013
Perspectiva europeană a Republicii Moldova, dezbătută la Cluj

Universitatea Babeş-Bolyai găzduiește astăzi, pe 8 noiembrie 2013, dezbaterea cu titlul „Summitul de la Vilnius, Parteneriatul Estic și perspectiva europeană a Republicii Moldova”,  în Aula Facultății de Studii Europene (str. Em. de Martonne nr. 1, Cluj-Napoca). Evenimentul este organizat de Grupul de Reflecție și Analiză Internațională CITADEL în colaborare cu Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB, Institutul de Cercetări Europene al Universității Babeş-Bolyai și Catedra Ad Personam Jean Monnet, Vasile Pușcaș, European Politics and European Negotiations.

Invitați speciali la acest eveniment sunt: conf. univ. dr. Bogdan Aurescu, secretar de stat pentru afaceri strategice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, E.S. Iurie Reniță, ambasadorul Republicii Moldova în România, prof. univ. dr. Vasile Pușcaș, directorul Institutului de Cercetări Europene și prof. dr. Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu a arătat, că miza Uniunii Europene, precum şi a României, la reuniunea din 28-29 noiembrie din capiatala Lituaniei este Republica Moldova. Diplomatul român a explicat că această miză e generată de performanţele Moldovei pe linia reformelor făcute în cadrul Parteneriatului Estic, precizînd că, în cazul Ucrainei, miza e doar de ordin ‘’cantitativ’’.

În cadrul intervenţiei sale, Bogdan Aurescu a mai explicat că în continuare e nevoie ca Moldova să facă cît mai mulţi paşi pentru ancorarea ireversibilă a Republicii Moldova în parcursul european. “Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, din 28-29 noiembrie, va fi un moment istoric. Aşteptările României faţă de acest summit sînt legate de continuarea procesului de asociere politică şi de integrare economică a statelor din Parteneriatul Estic. Dorim o declaraţie politică a Summit-ului care să confere o viziune, o perspectivă clară a Parteneriatului Estic în continuare. Republica Moldova este, pentru România, miza principală a Summit-ului de la Vilnius şi dorim parafarea integrală a acordului de asociere şi a acordului de liber schimb al Republicii Moldova cu UE. În 2014, prioritatea este semnarea cît mai rapidă a acordurilor, astfel încît să fie posibil ca şi Parlamentul de la Chişinău să poată ratifica acordul de asociere şi cel de liber schimb. Este nevoie să facem cît mai mulţi paşi pentru ancorarea ireversibilă a Republicii Moldova în parcursul european”, a spus Aurescu.

Potrivit diplomatului român, Republica Moldova este considerată de UE statul cel mai performant în îndeplinirea parametrilor ceruţi de Parteneriatul Estic, din următoarea categorie făcînd parte Ucraina şi Georgia, iar apoi vin state “cu alte traiectorii, cu alte preferinţe privind intensificarea relaţiilor pe plan european, din diferite motive, cum sînt Armenia, Azerbaijan, Belarus”.

Secretarul de stat pe probleme strategice din MAE a ţinut să sublinieze că pentru autorităţile de la Chişinău, efortul începe abia după Vilnius. ‘Momentul istoric de la Vilnius reprezintă închiderea unei etape şi începerea alteia, mult mai dificile, pentru că este nevoie ca autorităţile de la Chişinău să continue reformele cu determinare şi curaj. (…) Va fi nevoie de reconfirmarea prin fapte a angajamentului european’, a subliniat secretarul de stat din MAE român. Totodată, Bogdan Aurescu a ţinut să evidenţieze că Parteneriatul Estic nu a fost gîndit împotriva intereselor ‘’cuiva sau a unei zone de influenţe’’, fiind construit pentru a crea o arie de prosperitate ‘’ce poate fi benefică actorilor aflaţi în această arie sau celor din proximitatea ei’’.

La rîndul său, ES Iurie Reniţă, ambasadorul Moldovei în România, a evidenţiat faptul că ţara pe care o reprezintă ‘este prin excelenţă o ţară europeană’ şi că ea aparţine unui ‘spaţiu geografic, dar şi valoric european’. Diplomatul a adăugat că acestea ar fi şi argumentele principale pentru care Moldovea doreşte parafarea la Vilnius a acordurilor de asociere şi de liber schimb. “Summitul de la Vilnius va marca profund zona din care facem parte. Mă refer în primul rînd la Republica Moldova, dar ne dorim ca în acest proces să fie inclusă şi Ucraina, şi Georgia, şi alte ţări. (…) Îmi exprim optimismul că summitul de la Vilnius va fi un succes’’, a spus Reniţă.

Ambasadorul a spus că apropierea Moldovei de UE constituie un avantaj deosebit pentru ţara sa şi un suport deosebit pentru economie. El a spus că acest lucru s-a putut vedea în cazul crizei vinului, cînd România şi Uniunea Europeană au reacţionat cu mare receptivitate în acest caz. ‘’Piaţa europeană este una previzibilă în care calitatea şi respectarea standardelor este prioritară în timp ce piaţa estică este una impredictibilă. Aici, factorul politic domină relaţiile economică’’, a afirmat Iurie Reniţă, adăugînd că, aşa cum Moldova respectă dreptul altor state de a decide, aşa şi ‘’ceilalţi să ne respecte dreptul nostru de a decide’’.

Diplomatul a punctat că momentul Vilnius este extrem de important, arătînd că ce s-a întîmplat la Chişinău în ultimii ani, precum şi manifestarea din 3 noiembrie din Piaţa Marii Adunări Naţionale, arată opţiunea europeană a Republicii Moldova, care trebuie în continuare menţinută şi promovată.

Grupul de Reflecție și Analiză Internațională CITADEL a fost înființat în acest an la Cluj-Napoca și reunește specialiști în domeniile: relații internaționale şi studii europene, ştiinţe politice, studii americane, afaceri europene, negocieri internaționale, geopolitică și geostrategie. CITADEL organizează periodic mese rotunde, dezbateri şi conferinţe ce vizează teme aflate pe agenda politică internațională. Tema principală din această toamnă la nivel european este Summitul de la Vilnius din 28-29 noiembrie 2013, când Ucraina ar putea semna un acord de asociere la Uniunea Europeană, iar alte două ţări, Georgia şi Republica Moldova, ar putea parafa astfel de acorduri. Acordurile de Asociere reprezintă pentru aceste state înscrierea pe drumul spre Uniunea Europeană. rompress.info

Related Articles

Share

About Author

admin

(0) Readers Comments

Comments are closed.