Lume — 04 noiembrie 2013
Moldovenii vor în Europa

Circa 100.000 de persoane, potrivit organizatorilor, au participat la o manifestaţie de amploare în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău pentru a-şi exprima susţinerea faţă de procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, cu câteva săptămâni înaintea summitului Parteneriatului Estic unde fosta republică sovietică va parafa Acordul de Asociere cu UE şi în contextul unor presiuni sporite din partea Rusiei pentru a deturna Chişinăul de la traseul pro-european.

Partidele din coaliţia de guvernare au lansat, pe 23 octombrie, un apel la unitate a tuturor forţelor democratice şi pro-europene din Republica Moldova. Aceştia au îndemnat celelalte formaţiuni, dar şi cetăţenii ţării să participe la manifestaţia ce va avea loc, la 3 noiembrie, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, aminteşte Unimedia.

„Moldovenii sunt solidari. Facem ceea ce trebuie să facem. Moldova a câştigat dreptul de a fi mai aproape de Europa. Faptul că suntem aici este un mesaj clar că Moldova aparţine Europei. Vrem un destin european. Acest miting nu are bariere de gândire sau culoare politică. La summitul de la Vilnius ni se va recunoaşte un merit şi ne vor întinde o mână. Aceea de a parafa Acordul de Asociere a Republicii Moldova cu Europa. Este meritul nostru, al tututor, al Republicii Moldova. Da, suntem în stare. Da, vom reuşi. Apropierea de UE înseamnă libertate de mişcare, investiţie externă, locuri de muncă mai multe, şanse pentru tineri şi demnitate pentru pensionari”, a declarat Marian Lupu, liderul Partidului Democrat, membru în coaliţia pro-europeană la putere la Chişinău.

„A fi european nu este un atribut geografic este leagănul neamului nostru. Nu poate fi schimbată de toboșari, nici de embargouri. Noi am ales să fim europeni. Pentru a scăpa de toate acestea, de a scăpa de robie, de comunism. Astăzi, aici, am venit să rostim: Noi suntem Europa. Ne apropiem de soarta aleasă pentru a deveni membri cu drepturi depline a marii familii europene. Programul dorit este în mâinele noastre. Avem lacune, dar încrederea voastră ne face mai puternici. Am construit poduri de flori, vom construi și poduri moderne”, a declarat și președintele fracțiunii parlamentare Partidului Liberal, Ion Hadârcă, citat de Unimedia.

Un alt vorbitor a fost Vlad Filat, fostul premier și lider al Partidului Liberal Democrat din Moldova. „Suntem mulți. Am venit în piață pentru a spune: „Da, Republica Moldova stat european!”. Să spunem că mergem pe calea cea dreaptă. Astăzi, în PMAN, suntem peste o sută de mii de cetățeni. Trăiască Republica Moldova – țară europeană” a declartat acesta.

În mod simbolic, miile de participanți au votat Declarația Pro Europa, pe fundalul asigurat de imnul Uniunii Europene.

Manifestaţia a fost organizată în contextul în care opoziţia comunistă de stânga a iniţiat recent aşa-numita „revoluţie de catifea” şi a anunţat că va organiza o amplă manifestaţie „marşul spre Chişinău”, amintește Agerpres. Comuniştii vor să dizolve actualul parlament şi să provoace alegeri parlamentare anticipate şi au declarat că, dacă vor ajunge la putere, vor opta pentru integrarea ţării în uniunea vamală condusă de Rusia.

Republica Moldova urmează să parafeze la summitul Parteneriatului Estic, care se va desfăşura la sfârşitul lunii noiembrie la Vilnius, Acordul de asociere cu UE, care îl va cuprinde şi pe cel de comerţ liber, documente urmând a fi semnate pe parcursul anului 2014.

Mai mulţi oficiali ruşi, în special vicepremierul Dmitri Rogozin, s-au arătat însă deranjaţi de procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, sugerând că acest fapt va afecta procesul de reglementare a conflictului transnistrean şi relaţiile comerciale dintre Moscova şi Chişinău. La 11 septembrie, Rusia a interzis importul de producţie vinicolă moldovenească invocând calitatea acesteia, iar experţii şi politicieni de la Chişinău califică această decizie drept una politică. rompress.info

Related Articles

Share

About Author

admin

(0) Readers Comments

Comments are closed.