Sport — 08 iunie 2017
Halep, la un pas de primul loc

Simona Halep a învins-o pe Karolina Pliskova, scor 6-4, 3-6, 6-3, și s-a calificat în cea de-a doua finală de Mare Șlem a carierei. În finala de sâmbătă (ora 16:00), românca se va duela cu Jelena Ostapenko, care a trecut de Timea Bacsinzky. În caul unei victorii în finală, Simona va deveni noul număr unu mondial în circuitul WTA!

O nouă zi, un nou meci pentru Simona. Emoțiile de semifinale sunt proaspete, diferite de cele trăite miercuri, în „sferturi”. Pare că pragul cel mai sus al tensiunii a fost atins și aplatizat. Ce se mai poate întâmpla pentru a concura cu nebunia de atunci? Greu de spus. Favorita 3 intră pe Arena Philippe Chatrier însă cu privirea senină, concentrată. E pentru a doua oară în semifinale la Paris, are în față o jucătoare pe care o conduce la întâlnirile directe, dar miza e atât de mare încât parcă totul se topește într-un fluid suplu, revigorant.

Temerile dinainte

Cu 3 săptămâni în urmă, nu știa dacă va putea juca la Roland Garros. Glezna răsucită, ligamentul rupt, RMN-ul, frustrarea, senzația de neputință. Pe care a decis s-o înfrunte, să lupte contra ei. Cu bandaje strânse, cu antrenamente crescând ușor-ușor, întâi mai static, apoi din ce în ce mai alert, cu jocul de picioare controlat. Intrare mai târzie în turneu, primul obstacol trecut cu dinții strânși, apoi încă unul, și încă unul. Și acum era din nou aici, la un pas de finală. Cu mai multă experiență. „Nu știu cum rezistă glezna, uneori o simt în meci, dar nu-mi pasă”, spunea la final.

Azi, contra Karolinei Pliskova, Simona a avut în față o provocare. Și i-a făcut față. A reușit break-ul repede, apoi a servit consistent pentru a conserva acel avantaj. Un prim set controlat, cu momente bune, momente mai puțin bune și momente excelente, repartizate pe durata celor 44 de minute. Concentrarea e însă cea care face diferența. E superioară la Halep, privirea nu se blurează, rămâne fierbinte, agățată bine în meci.

Șansele apar și în actul secund, apoi, parcă de niciunde, Pliskova rupe echilibrul. Reușește break-ul, românca are șansa de a-l recupera repede, dar nu se întâmplă. 6-3 pentru cehoaică, urmează decisivul.

Setul ce nu se putea deturna

Și acolo crește intensitatea odată cu break-ul Simonei. Cum l-a reușit? Cu un passing shot extraordinar, din alergare, care o depășește pe Pliskova precum arcul unui curcubeu. Dar nu s-a încheiat nici după 4-1 și minge de 5-1, când cehoaica e gata să cedeze. E gata, dar nu, nu o face. Se apropie la 3-4. Și acolo tăria Simonei iese la suprafață. Știe ce trebuie să facă pentru a o destabiliza pe adversară. Înalță mingea, o deplasează pe Pliskova, forțează unghiuri, e peste tot, acoperă tot terenul și câțiva metri buni înapoia lui. E ceea ce face atât de bine, sapă găuri adânci în moralul ușor renăscut al cehoacei.

Și vine momentul adevărului. Servește pentru meci la 5-3. Și nervii sunt tari, rezistenți. Ajunge repede la două șanse de victorie, o valorifică pe prima cu calm. Și se bucură puțin, reținut, deși loja ei, românii din tribună exultă. E din nou în finală, dar e altă Simona față de 2014.

Nu se lasă dusă de val

„Mă bucur că sunt din nou aici, sunt fericită, însă nu atât de entuziastă. Am mai multă experiență acum, sunt altă persoană, altă jucătoare”, explică ea la conferință, cu privirea limpede și calmă. E altă Simona, într-adevăr. Și-a învins temerile, și-a modelat atitudinea, a trecut prin momente de criză, mingea de meci salvată în fața Elinei Svitolina e un bun exemplu, le-a depășit. Și e pregătită pentru încercarea cea mai mare de până acum: finală de Mare Șlem și posibilitatea de a ajunge numărul unu mondial. O întâmpină cu un zâmbet și cu încredere. Cum altfel?

„Un sentiment incredibil”

Simona Halep revine în finala de la Roland Garros după trei ani. „E un sentiment incredibil. Mă simt diferit față de 2014, simt că am mai multă experiență. Sunt foarte fericită, dar nu foarte încântată și de abia aștept să joc și ultimul meci”, a spus Simona. Ea nu luptă doar pentru trofeul de la Roland Garros, ci și pentru poziția de lider mondial.

„O să joc pentru două lucruri: primul meu trofeu de Mare Șlem și poziția de lider. E o provocare mare, o mare șansă. Cred că am jocul și mentalitatea să ies învingătoare, dar va fi greu. Mă aștept să dea tot ce are mai bun, să plesnească toate mingile, să joace cu încredere. Sunt pregătită pentru ea și pentru încă o finală”, a completat Simona. rompress.info

Related Articles

Share

About Author

admin

(0) Readers Comments

Comments are closed.