Actual Afaceri — 07 aprilie 2016
Fiscul românesc, penetrat de către firmele de consultanţă fiscală

In plin iures cu DNA, fostul sef al ANAF, Gelu Diaconu, afirma ca are “aproape o certitudine” ca firmele de consultanta fiscala au oameni in Ministerul Finantelor si in ANAF care le protejeaza de controale si i-a sugerat premierului Dacian Ciolos sa ii ceara secretarului de stat Gabriel Biris sa publice toate contractele pe care acesta le-a avut cat timp a lucrat in sectorul de consultanta fiscala.

Gabriel Biris nu este, insa, primul consultant care detine o functie de conducere in minister. Fostul secretar de stat pentru fiscalitate, Dan Manolescu, predecesorul lui Biris, a fost tax partner la Soter&Partners intre 2001 si 2013 si senior tax consultant la KPMG intre 1997 si 2000. In alta ordine de idei, declaratia lui Diaconu este cumva un truism. Acum vreo 10-15 ani, daca erai la vreun interviu pentru vreo pozitie intr-o companie importanta de consultanta financiara, intrebarea – cheie era “pe cine cunosti in Ministerul Finantelor”. Raspunsul corect la aceasta chestiune iti asigura postul ravnit.

Libanez, olandez, tot un drac?

Diaconu a acuzat ca, in mandatul sau, a fost vizitat de un ambasador “cunoscut in spatiul public drept un adversar al intrarii Romaniei in Schengen”, insotit de un om de afaceri din tara pe care o reprezenta, “evazionist notoriu”, care l-a presat pentru a debloca rambursarea TVA intr-un caz de evaziune de circa 20 de milioane de euro. Fostul sef ANAF nu a indicat numele ambasadorului, dar identitatea ambsadorului a fost dezvaluita de fostul premier Victor Ponta. “Pentru ca Diaconu e mai «timid», va spun eu cine era ambasadorul care mereu intervenea si la Guvern si la ANAF pentru tot felul de companii mai mult sau mai putin oneste – fostul ambasador al Olandei, cel care ne dadea lectii de «integritate si anticoruptie» saptamanal!”, a spus atunci Ponta. Ei bine, acum, Diaconu a admis totodata, in direct la TV, ca Matthijs van Bonzel, ambasador al Olandei la Bucuresti in perioada decembrie 2011-septembrie 2015, a fost cel care venit in biroul sau, in urma cu peste doi ani, insotit de omul de afaceri franco-libanez Rami Ghaziri, pentru a interveni in favoarea acestuia. Anul trecut, Rami Ghaziri a fost condamant la trei ani de inchisoare cu executare pentru cumparare de influenta si se afla in inchisoare. E, aici e ceva ce nu prea e de inteles. De ce aintervenit un oficial olandez pentru un afacerist evazionist libanez? Ce are sula cu prefectura, poate ne mai explica odata dl Diaconu. rompress.info

Related Articles

Share

About Author

admin

(0) Readers Comments

Comments are closed.