Cultura — 15 ianuarie 2018
Dodon l-a confiscat pe Eminescu

Preşedintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, promotor al teoriei moldovenismului de sorginte sovietică – care presupune că moldovenii ar fi o etnie separată, diferită de români – a depus luni dimineaţa o coroană de flori la bustul lui Mihai Eminescu din Chişinău, cu ocazia împlinirii a 168 de ani de la naşterea poetului, însoţit de câţiva consilieri.
Referindu-se la gestul său, Dodon sugerează, într-un mesaj postat pe Facebook, că marele poet român este de fapt moldovean.

„Astăzi, cînd se împlinesc 168 de ani de la naşterea marelui poet Mihai Eminescu, am depus flori la bustul scriitorului de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ştefan cel Mare” din Chişinău. Marele poet s-a născut în Moldova, în Botoșani, în 1850. Opera lui Mihai Eminescu este actuală mereu, indiferent de epoca în care trăim. Creația scriitorului ne reprezintă în mare măsură, este foarte valoroasă și trebuie transmisă din generație în generație”, a scris  luni Dodon pe rețeaua socială.

Igor Dodon afirma într-o declaraţie făcută la 128 de ani de la moartea poetului în 15 iunie anul trecut: „Marele poet s-a născut pe pământ moldovenesc, la Botoşani (oraş din nord-estul României – n.r.), în 1850, şi la vârsta de 39 de ani s-a stins din viaţă. Cred că fiecare cetăţean al Republicii Moldova îl cunoaşte pe Eminescu şi opera lui, actuală până în prezent”.
„Noi ne mândrim că avem aşa un pământean, apreciat la nivel mondial. Fiecare popor are anumite personalităţi cu care se poate mândri, indiferent de timpul care a trecut de la naşterea sau de la decesul acesteia. Noi, poporul moldav, ne mândrim cu Mihai Eminescu, geniul literaturii noastre”, mai spunea Dodon în mesajul de atunci. rompress.info

Related Articles

Share

About Author

admin

(0) Readers Comments

Comments are closed.