Diaspora

Foaia Românească, 62 de ani de existenţă

Marţi, 15 ianuarie 2013

Ziua de 15 ianuarie este o zi de sărbătoare pentru presa de limbă română din Ungaria.

Vineri, 11 Ianuarie 2013

Eva Iova
Poate niciodatã nu a fost atât de pestritã comunitatea românilor din Ungaria ca în zilele de azi. Si ne gândim în primul rând la starea lingvisticã în care ne aflãm. La starea limbii noastre române. Unii zic cã le este limbã maternã, dar o vorbesc atât de stâlcit încât te doare capul sã-i asculti. Si nici dacã-i asculti, nu prea îti dai seama ce vor sã spunã. Sunt printre acestia, din pãcate, si, asa-zisi, „intelectuali de marcã” ai comunitãtii.

Miniștrii de Externe ai Rusiei și Ucrainei se intalnesc in capitala romaneasca a Nordului Bucovinei – Cernauti, sa discute de conflictul transnistrean

Vineri, 11 Ianuarie 2013

Foto: Serghei Lavrov, și Leonid Kojara
Ministerul de Externe al Rusiei anunta ca miniștrii de Externe ai Federației Ruse, Serghei Lavrov, și Ucrainei, Leonid Kojara se vor reuniuni  la Cernăuți din 14 ianuarie unde vor aborda subiecte ce țin de probleme frontaliere și reglementarea conflictului transnistrean, informează www.unimedia.info, preluat de Romanian Global News.

15 ianuarie: aniversarea lui Eminescu si a Foii românesti din Ungaria

Vineri, 11 Ianuarie 2013


Ziua de 15 ianuarie este cunoscutã de toti românii din lume ca ziua de nastere a poetului national român Mihai Eminescu. Pentru românii din Ungaria, ziua de 15 ianuarie înseamnã si ziua de nastere a revistei „Foaia româneascã”, deoarece primul numãr al revistei apãrutã în 15 ianuarie 1951.

A fost aprobata Hotararea de reorganizare a MAE prin preluarea activitatii si structurilor specializate ale DRP

Joi, 10 Ianuarie 2013

Guvernul Romaniei a adoptat in sedinta de miercuri 9 ianuarie o Hotărâre prin care se modifică și se completează funcțiile și atribuțiile principale ale Ministerului Afacerilor Externe, în urma preluării în cadrul acestuia a activității și structurilor specializate ale Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, precum și activitatea și structurile din domeniul afacerilor europene, preluate de la Ministerul Afacerilor Europene, transmite Romanian Global News

Miles Atkinson in Huffington Post: Transnistria – o țară care nu există, dar care deține arme ce te fac să crezi altfel

Joi, 10 Ianuarie 2013

„Transnistria este numită cea mai nelegiuită regiune din Europa și se pare că ar fi o zonă de tranzit pentru arme și trafic de ființe umane”.Asta descrie jurnalistul olandez Miles Atkinson, pentru publicația Huffington Post, citata de www.unimedia.info, preluat de Romanian Global News.

EUROPA UNITĂ văzută de la Cluj

Joi, 29 Noiembrie 2012

Fostul negociator şef al României cu Uniunea Europeană, Vasile Puşcaş, a avertizat că cel mai mare pericol la adresa Uniunii Europene este, în momentul de faţă, incapaciatatea liderilor de a gestiona diversitatea şi impunerea unei politici de diferenţiere în UE.

Vineri, 23 Noiembrie 2012


Numărul candidaţilor angrenaţi în cursa electorală pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie care au semnat „Pactul pentru Basarabia” a ajuns la 100, transmite Romanian Global News.

 

Titus Corlăţean solicită DRP o atenţie sporită pentru proiecte adresate etnicilor români din Bulgaria

Joi, 15 Noiembrie 2012


Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut o întrevedere cu reprezentanţii asociaţiilor comunităţii româneşti şi ai oamenilor de afaceri români din Bulgaria, în marja participării sale la reuniunea trilaterală România-Bulgaria-Grecia, la nivel de ministru al afacerilor externe, care a avut loc la Sofia, transmite Romanian Global News citand MAE.

Luni, 12 Noiembrie 2012

Limba română a obţinut statutul de limbă regională şi în satul Nijnie Petrovţi din regiunea Cernăuţi, transmite luni agenţia de presă Unian. .

Duminică, 11 Noiembrie 2012
În timp ce Ungaria susţine necondiţionat şi din plin, ba chiar uneori la limita legii,  comunităţile de maghiari din România, nu acelaşi lucru se poate spune despre statul român.

Štefan Füle la întâlnirea cu Traian Băsescu: Protocolul Comisiei Mixte Interguvernamentale între România şi Republica Serbia privind Minorităţile Naţionale (semnat la Bruxelles 1 martie 2012) trebuie pus în aplicare cu bună-credinţă de autorităţile sârbe

Marţi, 30 Octombrie 2012

Štefan Füle la intalnirea cu Traian Basescu: Protocolul Comisiei Mixte Interguvernamentale între România şi Republica Serbia privind Minorităţile Naţionale (semnat la Bruxelles, Belgia, la 1 martie 2012) trebuie pus în aplicare cu bună-credinţă de autorităţile sârbe
În cadrul discuţiilor cu Preşedintele României, Traian Băsescu, în ceea ce priveşte candidatura Serbiei la Uniunea Europeană, comisarul european pentru Extindere şi Politică de Vecinătate, Štefan Füle, a arătat că Protocolul Comisiei Mixte Interguvernamentale între România şi Republica Serbia privind Minorităţile Naţionale (semnat la Bruxelles, Belgia, la 1 martie 2012)trebuie pus în aplicare cu bună-credinţă de autorităţile sârbe, comisarul European personal şi înaltul reprezentant pentru politică externă şi politică de securitate al Uniunii Europene, doamna Catherine Ashton, acordând o mare importanţă acestui document, transmite Romanian Global News.

 

Drepturile minorităţilor româneşti din Serbia şi Albania şi sprijinul pentru Chişinău pe agenda discuţiilor dintre Titus Corlăţean, cu Štefan Füle, Comisarul european pentru Extindere şi Politică Europeană de Vecinătate

Marţi, 30 Octombrie 2012

Drepturile minoritatilor romanesti din Serbia si Albania si sprijinul pentru Chisinau pe agenda discutiilor dintre Titus Corlăţean, cu Štefan Füle, Comisarul european pentru Extindere şi Politica Europeană de Vecinătate
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut luni 29 octombrie 2012, o întrevedere cu Štefan Füle, Comisarul european pentru Extindere şi Politica Europeană de Vecinătate, in cadrul discutiilor, ministrul Titus Corlăţean exprimand convingerea că noul statut al Serbiei în relaţia cu UE, de ţară candidată, va fi un stimulent al procesului intern de reforme, pentru îndeplinirea tuturor criteriilor de aderare, inclusiv în ceea ce priveşte situaţia minorităţii române de pe întreg teritoriul Serbiei.

Peste 3.000 de români au scandat la Bucureşti: „Basarabia e România”, „Rusia nu uita Basarabia nu-i a ta!”, „Unirea face puterea” şi „În Europa, prin România!”

22 Octombrie 2012

Marsul Unirii de la Bucuresti (jurnal.md)“Acelaşi sânge, aceeaşi ţară!”, asta au scandat duminica în Piaţa Victoriei din Bucuresti, cei peste 3.000 de oameni din Romania si Basarabia, participanţi la marşul pentru unire, transmite Romanian Global News.

Participantii la mars, imbrăcaţi în roşu, galben şi albastru, au format un imens tricolor viu in fata cladirii Guvernului Romaniei.

CEDO a hotarât: Rusia este vinovată pentru încălcarea dreptului la educaţie în limba română în regiunea transnistreană

22 Octombrie 2012

CEDO a hotarat: Rusia este vinovată pentru încălcarea dreptului la educatie in limba romana în regiunea transnistreană
Rusia este vinovată pentru pentru încălcarea dreptului la Educatie în regiunea transnistreană si este obligată să achite despăgubiri morale de 1 milion şi douăzeci de mii euro şi 50 mii Euro cu titlu de costuri de reprezentare, scrie jurnal.md, preluat de Romanian Global News.

Românii din afara graniţelor, uitaţi de politica externă românească

01 Octombrie 2012

Foto: Iulia Modiga/InfoPrutPolitica externă a României în privinţa românilor din afara graniţelor a fost dezbătură într-o conferinţă organizată, vineri, de Centrul Român de Studii şi Strategii în parteneriat cu Platforma civică „Acţiunea 2012”. Concluzia dezbaterilor a fost că România nu protejează nici pe departe cum ar trebui interesele etnicilor săi din afara graniţelor.

Jurnalista Stela Popa – prezentatoarea anului dincolo de Prut

01 Octombrie 2012

Jurnalista Stela Popa - prezentatoarea anului dincolo de PrutStela Popa este cea mai bună prezentatoare de televiziune din cel de-al doilea stat romanesc, potrivit topului realizat de revista Aquarelle, scrie jrunal.md, preluat de Romanian Global News.

Vezi ce ansambluri folclorice participa la festivalul de la Gyula

24 Septembrie 2012

Consiliul Local al municipiului Zalau a aprobat recent deplasarea Ansamblului artistic Columna si a Ansamblului artistic Porolissum in Ungaria, la Gyula.

Jurnaliştii români critică atitudinea autorităţilor în relaţia cu diaspora

12 Septembrie 2012

Jurnaliştii români reuniţi în “Forumul Internaţional al Jurnaliştilor Români” – FIJR, preşedinte ROMEO COUŢI, au redactat recent o Scrisoare Deschisă, adresată Preşedinţiei, Guvernului şi Senatului României, în cadrul căreia critică modul în care autorităţile de la Bucureşti tratează problemele cu care se confruntă românii din diaspora.

Platforma Civică «Acțiunea 2012» cheamă toate forțele pro-unioniste din Republica Moldova să se alăture Marșului unionist de pe 16 septembrie

Joi, 06 Septembrie 2012


Platforma Civică «Acțiunea 2012» ia act cu îngrijorare de declarațiile din ce în ce mai violente ale comuniștilor moldoveni și ale sateliților acestora privind Marșul celor 10.000 de unioniști care va avea loc la Chișinău duminică, 16 septembrie, transmite Romanian Global News citand un comunicat difuzat in cadrul Conferintei de presa sustinuta de Platforma civica “Actiunea 2012” la Chisinau.

Limba romana vs. limba moldoveneasca

31 August 2012

Republica Moldova sarbatoreste astazi Ziua Limbii Romane. Din 1989 de cand s-a revenit la grafia latina si la limba romana denumirea a incins spiritele la Chisinau.

Natalia Intotero, Secretar de stat pentru românii de pretutindeni, a explicat pentru Jurnalul Naţional care sunt problemele românilor plecaţi peste hotare

Lideri romani din Timoc ingrijorati de presiunile statului sarb pentru introducerea unei asa zise limbi vlahe si de problemele facute Bisericii Ortodoxe Romane din Timoc

27 August 2012

Lideri romani din Timoc ingrijorati de presiunile statului sarb pentru introducerea unei asa zise limbi vlahe si de problemele facute Bisericii Ortodoxe Romane din Timoc
La Biserica din Malainita s-a desfăşurat o  întalnire a reprezentanţilor organizaţiilor româneşti din Timoc la care au participat protopopul Daciei Ripensis, Boian Aleksandrovic,preşedintele Partiei Democrate a Rumânilor din Serbia, Predrag Balaşevic, Zavisa Zurz preşedintele asociatiei „Ariadnei Filum”, organizaţia pentru cultura a Rumânilor-Vlahilor din Serbia, Dragişa Constantinovic preşedintele „Asociatiei Traian pentru cultura a Rumânilor-Vlahilor  din Cladovo” şi Sanja Vacic preşedintele organizaţiei  Femeilor ortodoxe „Svata Maxima” din Metovniţa, transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc.

Promisiunea legată de Transnistria pe care Barack Obama a făcut-o Republicii Moldova

26.08.2012

Barack Obama le-a transmis cetăţenilor Republicii Moldova, cu ocazia zilei naţionale a ţării lor din 27 august, că vor continua să aibă sprijinul Statelor Unite în problema Transnistriei, se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat.

STRATFOR: Vizita lui Merkel la Chisinau nu va schimba poziția Rusiei fata de Moldova

„Mass-media a atras atenția asupra intensificării activității diplomatice a Germaniei în Europa de Est, deoarece vizitele în țările din […]

Anul trecut, tot în august, am fost la Moscopole, în Albania, în căutarea comunităţii aromâneşti de acolo. Luna asta m-am decis să merg în munţii Rodopi din Bulgaria, unde ştiam că, teoretic, mai trebuie să fie ceva oieri români care trăiesc tradiţional. La începutul secolului XX, cel puţin, ei erau aşezaţi compact în jurul oraşului Peshtera.

 

Ministrul de Externe, Titus Corlățean, s-a arătat nemulţumit pe politica autorităţilor din Ungaria şi Serbia în ceea ce priveşte drepturile minorităţilor.

Într-o intervenţie la TVR Internaţional, Corlăţean a arătat că statul român asigură mai multe drepturi minorităţilor sârbă şi ungară, informează adevărul.ro.

 

A 21-a editie a manifestarii culturale „Memorialul Radu Flora” al romanilor din Voievodina

Radu FloraIntre 3-5 septembrie 2012 va debuta ediţia a 21- a a prestigioasei manifestări cultural-ştiinţifice „Memorialul Radu Flora” fiind organizată de Societatea de Limba Română din Voivodina – Republica Serbia, sub înaltele auspicii ale Guvernului Provinciei Autonome Voivodina, transmite Lucian Marina.

 

Tabără la Sulina pentru elevi şi tineri români din Ungaria

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României, în colaborare cu Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret organizează, şi în această vară, la Sulina, judeţul Tulcea, programul de tabere pentru elevi şi tineri români din afara graniţelor „ARC 2012”.

 

Radio Tv Unirea, un an de emisie pentru romanii de pretutindeni

Radio Tv Unirea, un an de emisie pentru romanii de pretutindeniSe implineste un an de existenta a postul de radio onlinewww.radiotvunirea.com care a fost inaugurat la Festivalul Callatis 2011, Roma, prin entuziasmul organizatiilor partenere in aceast proiect: Cercul Cultural Romano-Astriac Unirea, Fundatia Asturian Romania si Societatea Romanca, Marea Britanie ne scrie dn. Ionela Flood reprezentanta ultimei asociatii.