Lume — 05 decembrie 2017
De ce se apropie războiul dintre SUA și Coreea de Nord

„Ne apropiem de un conflict militar. (…) Cred că e timpul să-i mutăm pe americanii din Coreea de Sud“, a declarat duminică senatorul neoconservator Lidnsey Graham. Probabilitatea unui război „crește cu fiece zi, suntem într-o cursă contracronometru pentru a rezolva problema“, a spus Herbert McMaster, consilierul pe Securitate al lui Donald Trump. Coreea de Nord a testat pe 29 noiembrie racheta intercontinentală Hwasong-15, capabilă să lovească oriunde pe teritoriul SUA.

Potrivit Congresului SUA, un război convențional ar duce doar în primele zile la moartea a 300 de mii de sud-coreeni.

S-ar înregistra circa 10 milioane de victime în cazul folosirii armei nucleare împotriva orașelor Seul și Tokyo. Mai cinic, un război convențional ar însemna 70% din PIB-ul Coreei de Sud, iar un singur atac nuclear ar duce la pierderea a 10% din PIB.

Cum încearcă Washingtonul și Seulul să evite confruntarea militară? El face presiuni asupra Chinei pentru întărirea sancțiunilor. „Nu cerem o favoare Chinei, ci îi cerem să acționeze în propriul interes“, a spus McMaster. În rest, președintele Trump a uitat de declarațiile din campanie: „Aș vorbi cu Kim Jong-un chiar și dacă ar fi 10-20% șanse… Ce e rău în a mânca un hamburger la masa de conferință“. SUA par să distrugă șansele dialogului, scrie Huffington Post. Au inclus Coreea de Nord în rândul statelor teroriste, execută cele mai ample exerciții militare din ultimele decenii împreună cu Coreea de Sud, expunându-și ca în vitrină tehnica militară de vânzare, precum a făcut-o Rusia în Siria.

Acestea arată că „SUA nu sunt serioase în privința negocierilor“, spune un fost expert din Departamentul de Stat, și caută mai degrabă negocierea condițiilor capitulării. Chiar și prelungirea discuțiilor pentru începerea unor negocieri (dacă există) este păguboasă – în cele opt luni din 1968 în care SUA au tergiversat începerea negocierilor cu Vietnamul au murit 1.600 de militari americani.

În luna octombrie, scrie Foreign Policy, un înalt oficial CIA spunea: „Ultimul care vrea un conflict este Kim. Ca toți liderii autoritari, el vrea un lucru – să conducă mult și să moară în liniștite în patul lui“. Barack Obama nu a mai vrut dialogul încercat de Jimmy Carter și Bill Clinton cu Phenianul. Politica păguboasă a „răbdării strategice“ promovată de Obama, în speranța că Phenianul se va prăbuși sub povara sancțiunilor, a făcut din Coreea de Nord o putere nucleară. Asta lasă o singură opțiune nemilitară SUA sau Coreei de Sud: să accepte negocierile fără precondiții cerute de Kim Jong-un și să coexiste pașnic cu deținătorul valizei nucleare, așa cum au făcut-o cu Rusia și China. rompress.info

Related Articles

Share

About Author

admin

(0) Readers Comments

Comments are closed.