Actual — 09 ianuarie 2018
Cum s-a terminat meciul Dragnea vs. Tudose

Meciul Liviu Dragnea – Mihai Tudose și-a consumat luni prima repriză din 2018, oferind toate indiciile că va continua în forță.

Comitetul Executiv al PSD, care s-a reunit la ora 14.00, a decis asupra unui înlocuitor pentru Doina Pană în persoana lui Ioan Deneș, variantă dorită de Dragnea, în vreme ce restructurarea Guvernului vizată de Mihai Tudose a rămas deocamdată la stadiul de discuție.

Un nou Comitet Executiv a fost programat însă pentru perioada 29-31 ianuarie la Iași.

„Restructurarea nu se putea face azi. Nu, nu renunț la idee (la restructurare – nr.), o voi propune în amănunt partidului la CEX-ul de la Iași, la sfârșitul lunii”, a spus premierul, după reuniune. Tudose a plecat singur de la ședința partidului, făcând declarații pe scările de la intrare.

La rândul său, Liviu Dragnea a minimalizat tema restructurării într-o conferință de presă în care s-a prezentat singur, afirmând că în CEx „ceea ce s-a discutat astăzi este că de fapt vom face o discuţie”.

„Eu sunt de acord cu ce am spus eu în mai multe rânduri anul trecut şi în ultimele două emisiuni din acest an. Am vorbit de câteva luni de zile de faptul că în luna ianuarie, după ce vom finaliza 2017, va trebui făcută o analiză a modului cum funcţionează în primul rând fluxul deciziei în interiorul ministerelor care generează întârzieri în ceea ce priveşte avizarea şi care sunt măsurile care ar putea face ca în 2018 actul de guvernare să fie şi mai bun decât a fost în 2017. Că poate fi una din măsuri o restructurare a Guvernului, am menţionat, că poate fi o remaniere a Guvernului, am menţionat-o şi pe asta, că poate nu e nici una nici alta şi se gândeşte fluxul de decizie administrativă în interiorul ministerului, poate să fie asta. Ceea ce s-a discutat astăzi este că de fapt vom face o discuţie, poate la Comitetul Executiv următor, trebuie să discutăm şi cu partenerii de la ALDE despre acest subiect, pentru că restructurarea Guvernului necesită un vot în Parlament”, a spus Dragnea după şedinţa CExN, întrebat dacă este de acord cu o restructurare a Guvernului.

El a menţionat că nu s-a discutat despre o evaluare a miniştilor.

„Pentru aşa ceva e nevoie de o perioadă mai lungă, să se facă evaluare a activităţii fiecărui ministru. Sperăm să primim şi evaluarea făcută pentru secretarii de stat despre care care s-a vorbit la Suceviţa”, a spus Dragnea.

Numărul doi în PSD, Niculae Bădălău, a ales varianta scrisorii pentru a-și exprima  dorința de a avea o conducere colectivă a partidului, alimentând informații apărute anterior pe surse privind încercarea de mazilire a lui Liviu Dragnea.

Intervenția lui Bădălău a subliniat o dată în plus o concluzie clară a Comitetului Executiv de luni: o parte a baronilor PSD au trecut de partea lui Tudose.

Principalele momente pe parcursul zilei

UPDATE: Senatorul Ioan Deneș, fost liberal, a fost propus de PSD Bistrița pentru funcția de ministru al Apelor și Pădurilor, în ședința Consiliului Național Executiv al PSD. Organizația de Bistrița, condusă de Radu Moldovan, este cea care a susținut-o și pe Doina Pană, care a demisionat săptămâna trecută invocând motive de sănătate.

Ioan Deneș este la al doilea mandat de parlamentar, iar în 2014 a plecat din PNL la PSD.

În perioada februarie 2007 – decembrie 2012 a fost director comercial, SC Termotec SRL, Dej, în perioada 1997 – februarie 2007 a deținut funcția de director comercial în cadrul SC Profing SRL, Beclean, în timp ce între anii 1993 și 1997 a fost profesor la un centru de plasament din Beclean.

Deneș a fost, între anii 1988 și 1993, electrician la Căile Ferate Cluj. A terminat studiile Universității Tehnice Cluj Napoca și a obținut definitivatul ca profesor în anul 1996.

UPDATE: Mihai Tudose a cerut în cadrul reuniunii partidului, restructurarea Guvernului. În prezent, Guvernul are în componență, pe lângă premierul Mihai Tudose, trei vicepremieri, dintre care unul, Marcel Ciolacu, fără portofoliu, 24 de miniștri și doi miniștri delegați.

UPDATE: Niculae Bădălău, președintele executiv al PSD, întrebat înainte de ședință dacă e posibilă o conducere interimară a partidului: „Nu există așa ceva”.

UPDATELiviu Dragnea, întrebat, la sosirea la sediul partidului, dacă rămâne premierul în funcţie şi după reuniunea CExN: „Eu îl susţin”.

Dragnea a mai spus zâmbind că nu se teme că îşi va pierde funcţia într-un congres extraordinar al partidului, adăugând că nu se impune o astfel de reuniune.

În momentul când a intrat în sediul PSD, o persoană care se afla la poarta clădirii a strigat către Dragnea „Infractorule! La puşcărie!”. „Mi-era dor de tine”, i-a replicat preşedintele PSD.

Înainte de ședință, opiniile pesediștilor în ce privește o restructurare a Guvernului erau împărțite, în funcție de tabără.

UPDATE: Marian Oprișan, înainte de ședința CEx, după ce s-a văzut cu Tudose: „PSD are guvernarea și are mari responsabilități. Trebuie să facem spitale, trebuie să facem autostrăzi, trebuie asigurate pensiile, salariile românilor și pentru asta trebuie discutat. (…)Vă spun că să ducem la capăt programul de guvernare este nevoie de o retructurare totală a administrației centrale și implicit a Guvernului. Aparatul central este foarte încărcat și trebuie eficientizat astfel încât să ne ținem promisiunile în fața românilor”.

În ce privește discuțiile cu premierul Mihai Tudose, Oprișan a afirmat: „Am niște probleme guvernamentale la Vrancea pe care trebuie să le discut cu premierul”.

Adrian Țuțuianu: „Cred că e utilă restructurarea”.

Florin Iordache: „Cred că azi ar trebui să discutăm un singur punct. O nominalizare la Ministerul Apelor si cred că asta e singurul subiect, nu cred că avem nevoie decât să arătăm oamenilor că putem continua lucrurile bune începute”

Rovana Plumb: „Azi trebuie să vorbim despre români și despre România, astfel încât să fim mai eficienți. Nu discutăm despre o eventuală restructurare sau remaniere. Vom discuta despre a nominaliza o persoană în locul doamnei Doina Pană”, a afirmat Rovana Plumb, potrivit căreia nu a „simțit niciun fel de nervozitate” în partid.

UPDATE: Viorica Dăncilă și Radu Moldovan, alături de Dragnea: Dăncilă a declarat luni, înainte de ședință, că un congres ar face bine sănătății partidului, însă zvonurile apărute că în cadrul acestuia va fi schimbat Liviu Dragnea sunt total greșite, deoarece liderul PSD a fost ales de toți membrii. „Liviu Dragnea a fost ales de toți membri partidului din țară, nu poate fi înlăturat printr-un congres pentru că nu dă voie statutul. Nu se pune problema înlăturării lui Liviu Dragnea. Președintele PSD nu este funcționar public. El nu poate fi schimbat decât așa cum a fost numit (…) Nu cred că partidul este împărțit în tabere. Eu sunt membru de partid și nu fac parte din nicio tabără”, a spus europarlamentarul PSD.

La rândul său, președintele Consiliului Judetean Bistrița Năsăud, Radu Moldovan, a afirmat înaintea reuniunii Comitetului Executiv al PSD, că nu a văzut în partid „vreo revoltă populară” împotriva lui Liviu Dragnea.

UPDATE: Înainte de reuniunea organizată în contextul tensiunilor dintre Liviu Dragnea și Mihai Tudose, surse politice au declarat pentru presă că premierul, împreună cu câțiva lideri locali ai PSD, ar vrea să impună la ședința CEX o conducere colectivă a partidului în locul lui Dragnea. Din „conducerea colectivă” care ar fi dorită de prim-ministru ar urma să facă parte și Tudose și Marian Oprișan.

Cert este că liderul PSD Vrancea, Marian Oprișan, și Adrian Țuțuianu, președinte al PSD Dâmbovița, și fost ministru al Apărării, au venit luni dimineață la Guvern la discuții cu premierul Mihai Tudose, înainte de ședința CEx al PSD.

Tudose a avut de asemenea o întâlnire cu miniștrii Felix Stroe, care este și președinte PSD Constanța și Gheorghe Șimon, ministrul Economiei, reuniune la care s-ar afla și vicepremierul Marcel Ciolacu, pe care Dragnea și l-ar dori plecat din Guvern.

Adrian Țuțuianu a afirmat weekend-ul trecut că plecarea sa din Guvern a fost cauzată probabil de faptul că vizibilitatea sa l-a deranjat pe președintele partidului.

„Probabil că am deranjat pe anumiți colegi, foarte mulți sau unii dintre ei care aveau putere de decizie, inclusiv președintele partidului. Probabil că a avut anumite nemulțumiri față de faptul că eram foarte vizibil, apreciat și de cei cu care lucram în minister, dar și de presa națională, unde n-ați auzit critici la adresa mea legate de minister. Este o etapa, este o școală. În două luni am făcut un master pe apărare națională și e foarte utilă în conturarea profilului meu de lider politic și de administrație. Este o etapă în care am învățat ca in politica nu conteaza numai munca serioasă, ci uneori contează mai mult să relaționezi cu ceilalți, să aloci mai mult timp relațiilor umane”, a spus Țuțuianu, la ColumnaTV.

Președintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, care nu s-ar mai afla în tabăra lui Dragnea, aprecia săptămâna trecută că organizarea unui Congres „ar face bine sănătății partidului” și a pledat pentru un Guvern mai suplu „undeva la 16 sau 17 ministere”. Bădălău vrea comasarea Ministerului Apelor și Pădurilor cu Ministerul Mediului, unde ar dori să-și impună omul. rompress.info

Related Articles

Share

About Author

admin

(0) Readers Comments

Comments are closed.