Locale — 30 martie 2016
Cum funcţiona Republica Penală Ploieşti

După ce procurorii DNA au redeschis o anchetă clasată cu NUP de fostul procuror anticorupţie Lucian Papici, datele pe care aceştia le au până acum arată că deputatul Sebastian Ghiţă a coordonat o întreagă operaţiune, în care au fost implicaţi şefi ai Parchetului şi Poliţiei din Ploieşti, pentru a afla date şi a „zădărnici” un dosar penal care îi viza apropiaţii şi partenerii de afaceri. Influenţa sa nu funcţiona doar în jos, pe plan local, ci şi în sus, la Guvernul condus de Victor Ponta, în biroul căruia l-ar fi dus pe Liviu Tudose, şeful Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, pentru a-l răsplăti cu o funcţie mai mare pentru intervenţiile sale în dosar, arată DNA.

Sebastian Ghiţă este acuzat de dare de mită, cumpărare de influenţă, folosire de informaţii nepublice, şantaj şi conducerea unui vehicul fără permis.

Procurorii DNA arată în referatul trimis la Parlament, în care cer avizul pentru arestarea lui Ghiţă, că în 2013, procurorul Mircea Negulescu de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti lucra la ancheta privind o reţea de evaziune fiscală care a provocat un prejudiciu de 35 de milioane de euro şi din care făceau parte şi Răzvan Alexe, interlop şi om de afaceri local, apropiat al lui Vlad şi Mircea Cosma, precum şi Marcel Păvăleanu, fost angajat al Secretariatului General al Guvernului (SGG).

Pentru a afla date din anchetă, dar şi pentru a şti dacă el şi complicii săi erau interceptaţi şi filaţi de procurori şi poliţişti, Răzvan Alexe ar fi apelat la deputatul PSD Vlad Cosma, pentru a interveni la prietenul său Sebastian Ghiţă, deputat PSD şi el la vremea respectivă. La rândul său, Ghiţă este acuzat că a apelat direct la procurorul Liviu Tudose, şeful Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, precum şi la Viorel Dosaru, şeful IPJ Prahova, pentru a afla aceste informaţii şi pentru a pune beţe în roate anchetei, care i-ar fi afectat şi lui interesele financiare – cel puţin două firme anchetate aveau legături financiare cu Ghiţă sau apropiaţii săi, conform DNA.

Procurorul Tudose, dus la Ponta în birou pentru funcţie şi naş de cununie pentru prietenul lui Ghiţă

Procurorul Liviu Tudose a recunoscut în faţa procurorilor DNA că a cedat la insistenţele lui Sebastian Ghiţă, care l-a vizitat de mai multe ori la locuinţa sa din Păuleşti, cerându-i „insistent să-l salvez pe Moşu” (referinţă la Mircea Cosma, preşedintele PSD al CJ Prahova, către care ancheta de la Ploieşti prindea contur). Potrivit unor surse judiciare, deputatul ar fi recurs la un gest teatral, susţine în declaraţie Tudose, aruncându-se în genunchi, însă în acel moment ar fi fost sub influenţa băuturilor alcoolice. Tudose a recunoscut de asemenea că „este posibil” să îi fi dat lui Ghiţă date din dosar – cine este procurorul de caz, cine sunt poliţiştii care lucrează cu el, şi că acesta i-a cerut date despre supravegherea tehnică din acest dosar.

Tudose a mai recunoscut că drept răsplată Sebastian Ghiţă l-a dus personal în biroul fostului premier Victor Ponta, unde Ponta i-a oferit o funcţie de conducere precum cea de şef la DLAF sau de şef în Oficiul de Combatere a Spălării Banilor, ofertă cu care Tudose a fost de acord, dar care nu s-a materializat. Tudose a apreciat situaţia ca fiind o modalitate a lui Ghiţă şi Ponta „de a-l ţine aproape de ei”.

Pentru a justifica întâlnirile cu Ghiţă, procurorul şef Tudose a devenit în vara lui 2013 naşul de cununie al lui Vlad Iacobescu, bun prieten cu Ghiţă şi fratele mai mic al omului său de încredere, Alexandru Iacobescu, managerul postului România TV şi cel căruia Ghiţă arată în declaraţiile de avere că i-a împrumutat 90 de milioane de euro.

Apărarea lui Sebastian Ghiţă faţă de această situaţie pare incredibilă. El a susţinut marţi, la Comisia Juridică din Camera Deputaţilor, că de fapt Liviu Tudose s-a dus singur la Victor Ponta în birou, ca să-i înmâneze o invitaţie la un concert al Filarmonicii pentru copii din Ploieşti, unde urma să cânte fiica sa. Ghiţă a prezentat şi o copie a invitaţiei, despre care a susţinut că era din vara anului 2014, când dosarul Alexe-Păvălache era deja trimis în judecată, deci presupusa lui intervenţie nu ar mai fi avut rost. Totuşi, procurorul Tudose le-a declarat anchetatorilor că vizita la Ponta şi oferta sa au avut loc în primăvara lui 2014.

Şeful Poliţiei prahovene lucra pentru Ghiţă

Chestorul Viorel Dosaru, pe atunci şeful IPJ Prahova, s-a întâlnit cu Sebastian Ghiţă şi i-a furnizat de asemenea date din dosar, mai arată DNA, în condiţiile în care trei poliţişti de la Serviciul Economic lucrau cu procurorul Negulescu, dar aceştia nu îi erau direct subordonaţi lui Dosaru, ci adjunctului său.

În schimb, Dosaru a fost menţinut în funcţie la intervenţia lui Ghiţă şi viza o funcţie şi mai înaltă, arată procurorii DNA. Ironia face că această funcţie a venit abia în guvernarea tehnocrată Cioloş, când Dosaru a fost numit, pentru scurt timp, subsecretar de stat la MAI, de ministrul Petre Tobă, fiind demis când s-a aflat că ancheta în care era vizat – cea închisă de Lucian Papici – a fost redeschisă.

De asemenea, procurorii DNA acuză că Viorel Dosaru a intervenit pentru Sebastian Ghiţă la poliţiştii de la Biroul Rutier al DN1, care îl prinseseră pe Ghiţă în 2012, în Bărcăneşti, conducând un Mercedes fără permis şi cu viteză peste limita legală. Dosaru le-a cerut poliţiştilor rutieri să nu deschidă dosar penal pentru conducere fără permis şi să nu îi dea amendă lui Ghiţă. În schimb, le-a cerut să aplice procedura specifică situaţiei când un şofer e prins de radar, dar nu poate fi oprit, iar procesul verbal a fost trimis la firma Asesoft, pe numele căreia era înregistrată maşina, cu solicitarea să le spună cine o conducea la data respectivă.

Celula de influenţă a lui Alexe: un procuror şi doi poliţişti

Separat de intervenţia în dosar prin Sebastian Ghiţă, interlopul Răzvan Alexe ar fi apelat şi la o altă cunoştinţă de-a sa, poliţistul Constantin Ispas, pe atunci şeful Direcţiei Generale Anticorupţie Prahova. Acesta i-a spus că poate afla date din dosar şi a şi făcut-o, prin intermediul procurorului adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, Aurelian Mihăilă.

Mihăilă i-a dat informaţiile lui Ispas, arată DNA, ba mai mult, ar fi încercat să-l discrediteze pe procurorul de caz Mircea Negulescu. El ar fi trimis prin intermediul prietenului lui Ispas, poliţistul Emanuel Saghel, fost şef al BCCO Ploieşti, către presa locală materiale care să-l denigreze pe procuror, inclusiv o plângere penală cu fapte „ticluite” chiar de el, pe numele lui Negulescu.

„În vara anului 2014, Mihăilă Aurelian Constantin, în calitate de procuror, a ticluit probe nereale, constând în plângerea formulată în numele unei persoane împotriva unui alt procuror din aceeaşi unitate de parchet, sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni de fals în declaraţii. Plângerea respectivă, nedatată şi nesemnată a fost ulterior înmânată unui ofiţer cu funcţie de conducere în cadrul B.C.C.O. Ploieşti, pentru a fi valorificată”, arată DNA într-un comunicat de presă.

De asemenea, Mihăilă ar fi redeschis o plângere penală pe numele fiului procurorului Negulescu, care fusese clasată cu NUP.

În acest dosar, au fost arestaţi preventiv procurorii Liviu Tudose şi Aurelian Mihăilă, precum şi chestorul Viorel Dosaru şi fostul şef al DGA, Constantin Ispas. Ancheta a fost redeschisă în acest caz în 2016, după ce fostul procuror anticorupţie Lucian Papici a clasat cazul cu NUP, în 2014, considerând că „faptele nu există”. rompress.info

Related Articles

Share

About Author

admin

(0) Readers Comments

Comments are closed.