Tehnologii — 15 mai 2017
Cum afectează sărăcia dezvoltarea creierului

Stresul sărăciei îngreunează dezvoltarea și funcționarea creierului, situație care poate explica de ce persoanelor cu o situație precară le este atât de dificil să-și îmbunătățească traiul, potrivit The Atlantic.

Tot mai multe studii, care au analizat modul în care dezvoltarea creierului nostru este afectată de stilul de viață, arată că în cazul persoanelor care trăiesc în sărăcie, sistemul limbic trimite constant semnale de frică și stres spre cortexul prefrontal, care devine astfel supraîncărcat. Astfel, el nu mai poate găsi cu ușurință soluții la probleme, nu își mai stabilește obiective și este incapabil să efectueze eficient chiar și sarcini simple. Acest lucru se poate întâmpla oricui, de-a lungul vieții. Supraîncărcarea cortexului poate fi declanșată de mai mulți factori, precum stresul de la locul de muncă sau o urgență în familie. Cu toate acestea, persoanele sărace sunt mai predispuse să se regăsească în această situație, deoarece ele au și stresul traiului de pe o zi pe alta. Când creierul este suprasolicitat cu temeri și stres, capacitatea sa de a funcționa eficient în alte arii scade.

Efecte îngrijorătoare asupra copiilor

Un studiu bazat pe examinarea creierelor mai multor copii cu ajutorul unui RMN arată că micuții care au avut un trecut violent au sinapse mai încete, iar lobii creierului nu comunică la fel de eficient între ei, în special acele zone responsabile de conștiință, judecată, etică și răspunsuri emoționale. Sărăcia are efecte îngrijorătoare asupra creierului copiilor, din mai multe motive: violența, zgomotele puternice, haosul de acasă, poluarea, alimentația proastă și abuzurile sau comportamentele negative ale părinților afectează dezvoltarea sănătoasă a creierului, din mai multe puncte de vedere. În primul rând, copiii din astfel de medii au mai puțină materie cenușie în creier. Materia cenușie este responsabilă de procesarea informațiilor și de o parte a comportamentului. Un studiu publicat în Nature Neuroscience, în 2015, a analizat peste 1.000 de persoane cu vârste cuprinse între 3 și 20 de ani și a descoperit că acei copii care provin din familii cu venituri mici au o suprafață mai redusă a creierului față de copiii din familii cu un nivel mediu de trai. rompress.info

Related Articles

Share

About Author

admin

(0) Readers Comments

Comments are closed.