Special — 01 februarie 2018
Cine l-a impus pe Valentin Popa ca ministru al Educației

V-ați întrebat, cu siguranță, cum ajunge rectorul unei universități anonime ministru al Educației și cum de beneficiază el, într-un gest fără precedent, de susținerea altor zeci de rectori, cu două zile înainte de audierea sa în Parlament.

De ce a fost ales inginerul Valentin Popa din Suceava pentru această funcție și de ce au riscat 45 de rectori să își compromită credibilitatea pentru un personaj pe care îl întâlnesc o dată, de două ori pe an?

De la aceste întrebări a plecat articolul de mai jos.

Iar ceea ce am descoperit este că, dacă există un așa-numit stat paralel, atunci și Valentin Popa e unul dintre „produsele” sale.

Totul a început cu un comunicat publicat în dimineața zilei de sâmbătă, 27 ianuarie, pe site-ul unui ONG, care anunța că îl sprijină pe vicepreședintele său Valentin Popa pentru funcția de ministru al Educației.

Mai întâi a fost comunicatul CNMR, apoi scrisoarea de susținere a rectorilor

Sâmbătă dimineața, deputatul neafiliat Sorin Cîmpeanu, președintele Consiliului Național al Rectorilor și fost ministru al Educației, și-a contactat colegii rectori pe grupul de WhatsApp creat în acest scop.

Avea o „rugăminte” adresată tuturor: să îl ajute pe Valentin Popa, viitor ministru al Educației, care trece printr-o perioadă nefericită.

Tot sâmbătă dimineața, Coaliția Națională pentru Modernizarea României, un ONG-umbrelă condus de Alexandru Cumpănașu (realizator al emisiunii Ambasador România de la Antena 3), a dat publicității un comunicat în care același Sorin Cîmpeanu își exprima sprijinul pentru numirea lui Valentin Popa.

Explicația?

Atât Valentin Popa, cât și Sorin Cîmpeanu sunt vicepreședinți ai Coaliției Naționale pentru Modernizarea României (CNMR). Popa este președintele consorțiului universitar Academica Plus, care face parte din CNMR.

De altfel, CNMR cuprinde o sumedenie de asociații și sindicate de importanță națională, printre care Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR), Uniunea Națională a Consiliilor Județene sau Federația Sindicatelor Libere din Învățământ.

În comunicatul Coaliției se precizează că Valentin Popa, „în calitate de vicepreședinte CNMR, dar mai ales rector al Universității din Suceava și președinte al Consorțiului Universitar «Academica Plus», a participat la toate negocierile ce au vizat îmbunătățirea sistemului de învățământ atât universitar, cât și preuniversitar”.

Astfel, CNMR îi acordă „întregul sprijin”:

 „Abordarea argumentată și bine documentată, precum și determinarea cu care a susținut fiecare pas pentru îmbunătățirea sistemului educațional determină CNMR să îi acorde întregul sprijin fără a se implica însă în jocurile politice„. 

Numai că acest paragraf este mincinos.

Imediat după ce ONG-ul condus de Cumpănașu se scuză (fără să fi fost acuzat) că nu face jocuri politice, în comunicat este citat Sorin Cîmpeanu, șeful Consiliului Național al Rectorilor:

„Regret concentrarea actuală de forțe pentru a demola orice și pe oricine. Astfel de abordări prin care se scot în evidență orice puncte mai slabe, neglijând aspecte pozitive esențiale, afectează întregul sistem al educației și au devenit o practică extrem de dăunătoare. (…)

Valentin Popa este unul dintre cei mai buni cunoscători ai mecanismelor și realităților din domeniul educației, cu bune și rele, fiind capabil să fundamenteze și să argumenteze proiecte și decizii așteptate în societate, într-un domeniu atât de important”.

„Punctele mai slabe” se referă la videoul cu „pamblica”, care circula deja în mediul online, și în care Valentin Popa face dezacorduri gramaticale.

Apoi, detaliu important: comunicatul CNMR este preluat și dat publicității în jurul prânzului, de către agenția națională de presă Agerpres.

Scrisoarea de susținere a lui Valentin Popa, semnată în prima fază de 30 de rectori, apare doar după câteva ore, tot pe Agerpres.

Celor 30 aveau să li se alăture alți 15, cu excepția notabilă a rectorilor celor mai mari patru universități, singurele care sunt incluse, de altfel, în clasamentele internaționale relevante: Universitatea București, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea de Vest din Timișoara.

Care este relația dintre Valentin Popa și ONG-ul condus de Alexandru Cumpănașu? Are CNMR pârghiile necesare pentru a-și impune vicepreședintele ca membru al guvernului?

O analiză a reflectărilor CNMR în presă indică un răspuns afirmativ.

Nu doar că Academica Plus face parte din CNMR, dar, în aprilie 2017, Alexandru Cumpănașu îl prezenta pe Valentin Popa, în emisiunea sa de la Realitatea Tv, drept ambasador al Educației. Între timp, emisiunea s-a mutat, cu tot cu realizator, la Antena 3. rompress.info

Related Articles

Share

About Author

admin

(0) Readers Comments

Comments are closed.