Sport — 10 iulie 2014
Argentina joacă a treia finală cu Germania

Argentina este în finală şi va juca pentru a treia oară în ultimul act al mondialelor contra Germaniei, după ediţiile din 1986 (3-2) şi 1990 (0-1). Sudamericanii au trecut de Olanda în semifinală după executarea loviturilor de departajare. Dar cele 120 + 7 minute ale celei de-a doua semifinale au fost plictisitoare, meciul intrând în categoria celor denumite „somnifer”.

În prima repriză s-a tacticizat până la paroxism şi nu s-a jucat mai nimic. Marcos Rojo a avut sarcina să-l marcheze strict pe Robben, şi cel mai bun jucător al olandezilor nu a „existat” pe teren. De cealaltă parte, De Jong a avut misiunea să-l ţină om la om pe tot terenul pe Messi. Rezultatul: starul argentinian nu s-a văzut deloc pe teren. În partea a doua a jocului, Robben a fost mutat de pe dreapta pe stânga, iar Messi a fost retras către cercul de la centrul terenului, iar după înlocuirea lui De Jong, argentineanul a fost preluat pe rând de doi mijlocaşi şi un fundaş. Aşa se face că în primele 90 de minute cei doi au fost şterşi, primul reuşind o singură fază notabilă în minutul 88, iar al doilea a dat doar două pase excelente, dar nefructificate.

În ultimele 20 de minute şi în prelungiri, niciuna dintre echipe nu a riscat şi astfel s-a ajuns la penalty-uri. Mult aşteptatul duel Robben-Messi s-a transformat într-un duel de la distanţă Vlaar – Mascherano, cei doi „măturând” toate tentativele ofensive ale adversarului. Pentru a vedea cât de slab a fost meciul, să menţionăm că în 120 + 7 minute, ambele echipe au avut doar câte o singură ocazie de gol, iar Olanda în primele 90 de minute nu a tras niciun şut pe spaţiul porţii. A fost totuşi o semifinală de campionat mondial şi Olanda nu este totuşi o echipă asiatică, central-americană sau africană ajunsă prin noroc la turneul final. Indamisibil. Şi nici Argentina nu a fost departe, cu doar 3 şuturi pe spaţiul porţii şi nicio ocazie de gol în 90 de minute. Şi pentru amatorii de statistici, tot în primele 90 de minute, ambele echipe au avut doar câte 24 de faze de atac. Enorm de puţin pentru valoare şi pretenţiile celor două combatante.

Olanda a pierdut calificarea pe 5 iulie 

O eliminare (sau o necalificare) la lovituri de departajare nu este (totuşi) o tragedie. Tragedie înseamnă un 1-7. Olanda însă nu a pierdut calificarea doar pe 9 iulie, ci mai ales în seara zilei de 5 iulie, la puţine minute după ce s-au terminat loviturile de departajare din sfertul cu Costa Rica. Atunci, portarul Cillessen i-a reproşat lui Van Gaal înlocuirea de dinaintea executării penalty-urilor şi şi-a exprimat nemulţumirea că nu i s-a dat şansa să apere loviturile de la 11 metri. În mod normal, după o astfel de ieşire, un alt antrenor, îi cumpăra imediat bilet de avion „nemulţumitului” şi îl trimetea acasă. Van Gaal nu a făcut-o. Mai mult,deşi era previzibil să se va ajunge la penalty-uri Van Gaal nu a mai repetat mişcarea din 5 iulie. Dacă nu şi ca strategie, tehnic, ea se impunea pentru că Cillessen este cu 18 centimetri mai scurt decât Tim Krul şi are şi braţele mai scurte. Van Gaal a făcut în minutul 96 a treia schimbare, l-a scos pe zero baratul Van Persie din teren şi l-a introdus pe Huntelaar, care nici el nu a făcut nimic cât a jucat. Şi ce a făcut Cillessen în poartă? A atins doar parţial mingea la a 4 executare. În rest nimic. Şi a mai comis o eroare Van Gaal. A stabilit aceeaşi ordine a executanţilor, cu o singură modificare: Vlaar primul executant în locul lui Van Persie care nu se mai afla în teren. Nu s-a gândit antrenorul olandez că argentinienii au văzut la televizor ce au făcu băieţii lui pe 5 iulie. Să fi uitat Van Gaal că şi el i-a „filmat” pe costaricani la penalty-urile contra Greciei şi nu a mai fost nicio surpriză pentru el?

Casetă tehnică 

Sao Paulo: 12 grade, ploaie

Arena Corinthias: gazon bun

Spectatori: 63.267

Arbitru: Cuneyt Cakir (Turcia)

Asistenţi: Bahattin Duran, Tarik Ongun (Turcia)

Al patrulea oficial: Jonas Eriksson (Suedia)

Au înscris:

Non 0-0 Ron Vlaar (Hol)

Gol 0-1 Lionel Messi (Arg)

Gol 1-1 Arjen Robben (Hol)

Gol 1-2 Ezequiel Garay (Arg)

Non 1-2 Wesley Sneijder (Hol)

Gol 1-3 Sergio Agüero (Arg)

Gol 2-3 Dirk Kuijt (Hol)

Gol 2-4 Maxi Rodriguez (Arg)

Cartonaşe galbene: Martins Indi, Huntelaar – Demichelis

Olanda: Cillessen – Vlaar, De Vrij, Martins Indi (min.46-Janmaat), Blind – De Jong (min.62-Clasie), Kuijt, Wijnaldum, Sneijder – Robben, Van Persie (min.96-Huntelaar)

Antrenor: Louis Van Gaal

Argentina: Romero – Zabaleta, Demichelis, Garay, Rojo – Biglia, Mascherano, Perez (min.81-Palacio) – Lavezzi (min.101-Maxi Rodriguez), Messi, Higuain (min.82- Agüero)

Antrenor: Alejandro Sabella

Total şuturi: 7 – 8

Pe spaţiul porţii: 2 – 5

Cornere: 4 – 4

Faze de atac: 40 – 31

Mingi recuperate: 58 – 53

Mingi pierdute: 90 – 95

Fauturi comise: 15 – 10

Total pase: 818 – 639

Pase corecte: 656 – 490

Distanţă alergată: 139, 4 km – 135,4 km

Timp efectiv jucat: 43 min. – 38 min.

Posesie: 53% – 47%

MVP: Sergio Romero (Argentina)

Registrul erorilor de arbitraj

– nu au existat

Premieră la mondiale 

Olanda – Argentina a fost prima semifinală (din cele 34 câte s-au desfăşurat din 26 iulie 1930 şi până miercuri 9 iulie 2014 – în 1950, 1974 şi 1978 turneul final nu a prevăzut semifinale, ci direct grupă finală în 1950 şi grupe semifinale în 1974 şi 1978 – n.a.) în care nu s-a înscris niciun gol în 120 de minute. Este una dintre multele premiere înregistrate la ediţia 2014 a Campionatului Mondial de fotbal.

De menţionat că din cele 34 de semifinale disputate la campionatele mondiale de fotbal, doar 8 au necesitat prelungiri. Am avut prelungiri în 1954, 1970, 1982, 1990 – ambele semifinale), 1998, 2006 şi acum în 2014. Dintre cele 8, cea din 1982, ambele din 1990, cea din 1998 şi acum în 2014, au necesitat lovituri de departajare.

Şi o coincidenţă, Olanda şi Argentina, semifinalistele de acum, au jucat în ultimele partide care au necesitat lovituri de departajare: Olanda a pierdut cu 2-4 contra Braziliei în 1998, în Franţa, iar Argentina a câştigat cu 4-3 în 1990 contra Italiei, la ea acasă. rompress.info

Related Articles

Share

About Author

admin

(0) Readers Comments

Comments are closed.