Lume Mai Multe — 17 martie 2014
Ameninţări nucleare pe fondul crizei din Crimeea

Unul dintre cei mai cunoscuti prezentatori ai televiziunii publice din Rusia a declarat pe post ca tara sa este singura capabila sa transforme Statele Unite in ”cenusa radioactiva”. Afirmatia a fost facuta duminica, in timp ce in Crimeea avea loc referendumul privind viitorul republicii autonome ucrainene, denuntat ca ilegitim de statele occidentale, UE si OSCE.

”Rusia este singura tara din lume capabila sa transforme SUA in cenusa radioactiva”, a spus Smitri Kiselyov in cadrul emisiunii pe care o prezinta saptamanal la postul public Rossiya 1.

Kiselyov a precizat acest lucru pentru a-si sustine ideea ca SUA si presedintele Barack Obama se tem de Rusia lui Vladimir Putin, in contextul crizei dinUcraina. Prezentatorul a declarat cele de mai sus in timp ce pe un ecran urias din spatele sau se putea vedea o ciuperca atomica si cuvintele ”cenusa radioactiva”.

”Chiar americanii considera ca Putin este un lider mai puternic decat Obama”, a spus Kiselyov, facand referire la diferite sondaje. ”De ce il suna Obama pe Putin si vorbeste ore in sir?”, se intreaba prezentatorul.

Barack Obama este presedintele american care a negociat un nou tratat START (pentru reducerea armamentului strategic) cu Rusia, tratat semnat in 2010 de Obama si presedintele rus Dmitri Medvedev. Deschiderea lui Barack Obama pentru renegocierea acestui tratat a fost una dintre ratiunile pentru care i-a fost decernat un Premiul Nobel pentru Pace extrem de contestat de lideri politici si jurnalisti la acea data, fiind considerat un cec in alb acordat presedintelui SUA.

Kiselyov a mai facut referire in cadrul emisiunii sale la asa-numita capabilitate ”mana moarta”, care permite Rusiei sa lanseze rachete balistice intercontinentale cu focoase nucleare in mod automat, in cazul unui atac nuclear. Sistemul este cunoscut din perioada Razboiului Rece sub denumirea de ”Perimetru”, iar folosirea sa in Rusia post-sovietica nu a fost niciodata confirmata oficial. Kiselyov sugereaza insa ca acest sistem este inca activ, dand Rusiei posibilitatea sa riposteze nuclear chiar si in cazul in care toate punctele de comanda ar fi distruse de o lovitura a Vestului.

”Chiar daca persoanele din structurile de comanda nu ar putea fi contactate dupa un atac atomic al inamicului, sistemul ar lansa automat rachetele noastre din silozuri si de pe submarine si ar face-o spre tintele corecte”, a spus Kiselyov, in timp ce un grafic prezentat pe post arata o racheta indreptandu-se dinspre tarmul rus al Pacificului spre coasta de vest a SUA.

Dmitri Kiselyov este considerat unul dintre cei mai agresivi prezentatori TV din Rusia si s-a remarcat prin declaratiile sale homofobe. Anul trecut, Putin l-a numit pe Kiselyov la conducerea agentiei Russia Today, care urmeaza sa inlocuiasca agentia Ria Novosti, care va fi desfiintat. Miscarea are ca scop promovarea mai eficienta a pozitiilor oficiale ale Rusiei. rompress.info

Related Articles

Share

About Author

admin

(0) Readers Comments

Comments are closed.